פריטי תזונה ספציפיים ותכונותיהם
פירות:
מכילים בעיקר את יסודות המים והאוויר. נחשבים למזון הכי סאטווי- טהורים, מזינים, מלאי ויטמינים.
פירות לא מספיקים לכשעצמם מכיוון שהם לא מספיק מקרקעים, אין להם אדמה.
פירות בד”כ מאוד בעתיים בשילוב עם מאכלים אחרים. הם צריכים להיאכל על בטן ריקה, או 20 דקות לפני האוכל.
אננס הוא יוצא דופן אותו מאוד לא מומלץ לאכול על בטן ריקה, לא מומלץ לאכול בזנן הריון, ורצוי לאכול אחרי חלבונים כי הוא תורם לעיכול שלהם.
בננה היא הפרי היחיד שמשתלב עם דגנים.
פירות יבשים מגבירים ואטה, מאוד טובים לקאפה.
שעה טובה לפירות: 16:00 אחה”צ. מאוד לא מומלץ לאכול פירות מוקדם בבוקר או מאוחר בלילה.
מומלץ לאזן פירות עם דברים מחממים כמו קינמון, ג’ינג’ר, דבש, ופלפל שחור.
בננה ודבש מאזנים אחד את השני. הבננה מגבירה קאפה והדבש מנמיך.
בננה ירוקה גורמת לעצירות, ובשלה תורמת לעיכול.
פירות צריכים להבשיל על העץ.
תפוח, להבדיל מרוב הפירות הוא יבש, הוא מגביר ואטה, מגביר שלשול.
ענבים מכילים סוכר קל לעיכול. הם משמשים כאנרגיה מיידית, טובים לאינטלקט.
פירות מימיים כמו אבטיח ומלון יגבירו קאפה יותר מאחרים.
פפאיה- פרי עם המון סגולות, טובה בעיקר להנעת המעיים.
מנגו לא מומלץ לאכול כשיש בעיות בקיבה.
פירות הדר מגבירים פיטה יותר משאר הפירות. מכילים המון ויטמין C . טובים מאוד לואטה ולקאפה.
אבוקדו טוב לכל הדושות בעיקר לפיטה.
תמרים- נותנים המון אנרגיה מקרקעת, אבל יחד עם זאת קלים לעיכול.
רימון- מגביר פיטה ומצוין לקאפה. הרימון הוא אנטי בקטריאלי, טוב לאכול בזמן מחלות ולאחר שלשול. בקליפה אפשר להשתמש גם לכאבי גרון וגם לטפילים בקיבה ובמעיים.
קוקוס על כל צורותיו טוב לפיטה, אולם הוא מכיל המון כולסטרול ולכן חשוב לאכול אותו במינון נמוך.
ירקות:
פחות סטווים מפירות. ירקות חיים טובים יותר לפיטה ולקאפה ומבושלים לואטה.
ירקות שורשיים טובים יותר לואטה ולפיטה, העליים טובים יותר לקאפה.
ככלל הירוקים ירגיעו פיטה, הכתומים יגבירו פיטה.
גזר- ירק טרידושי. קשה לעיכול ולכן עדיף לאכול אותו מבושל. גזר מאוד טוב לראייה (מסתבר שזו לא קלישאה…).
אספרגוס- גם כן ירק טרידושי. בעיקר טוב לפיטה.
ירקות ירוקים כהים, כמו כוסברה ותרד, מכווצים. הם מנמיכים פיטה ומגבירים ואטה.
כרב, כרובית וברוקולי מגבירים ואטה ומנמיכים קאפה. מאוד חשוב לבשל אותם, רצוי עם משהו חריף.
משפחת הסולניים- חציל, עגבנייה ותפו”א, גוררים פעולות אלרגיות. חציל באופן כללי לא מומלץ, עגבנייה- הקליפה והגרעינים לא מתעכלים. שניהם מגבירים פיטה. תפו”א בצורתו הטבעיית הוא יבש ולכן מומלץ לאכילה רק כאשר הוא מבושל. חשוב מאוד לא לאכול אותו עם הקליפה.
בטטה ודלעת- מחממות, מזינות, וקלות לעיכול.
אפונים- מומלץ לבשל היטב עם תבלינים.
המימיים- מלפפון וקישוא- מגבירים קאפה ומנמיכים פיטה. טובים לצרבת ולהרגעת העיניים.
נבטים- מזינים וקלים לעיכול.
פלפל ירוק טוב לפיטה ואדום מגביר פיטה.
בצל ושום- ראג’סים. מניעים, מגבירים מיניות. שום טוב לעיכול, למחזור הדם וטוב נגד יתושים, וצינון. שום מאוד מגביר פיטה. בצל מבושל טוב לעיכול, בצל חי מניע ומפריע לעיכול אך עם זאת בעל סגולות ניקוי קאפה חזקות. בצל בד”כ טוב לקאפה. לואטה מאוד לא מומלץ לאכול בצל חי, אולם בצל מבושל מאוד מומלץ.
דגנים:
דגנים הם מקרקעים. זו צריכה להיות עיקר התזונה שלנו, בעיקר של ואטה.
הדגנים החדים עם הקצוות החדים יותר קלים עיכול, למשל: אורז בסמטי.
דגנים ישנים יותר קלים לעיכול מאשר ישנים. מומלץ לשמור את האורז כשנה ואז לאכול אותו.
אורז טוב מאוד לעיכול. אורז מלא יותר קשה לעיכול. הבסמטי גם מזין וגם קל לעיכול. אורז משתלב מצוין עם עדשים.
חיטה מדגן יותר כבדה וחמה מאורז. מומלץ לאכול אותה יותר בחורף. חיטה כצ’אפטי מאוד מומלצת.
סיבים טובים לסיטואציה של עצירות.
עדיף לאכול דגנים מלאים.
לחם- יותר תמאסי מצ’אפטי מכיוון שהוא מכיל שמרים. לחם כטוסט יותר קל לעיכול.
אטריות/ פסטה וכו’- קלים לעיכול, אבל מקרקעים, טובים בעיקר לואטה.
שיבולת שועל- מכיל המון סיבים, לח ומחמם. מעולה לסיטואציה של עצירות.
דייסה + חלב ותבלינים בבוקר מאוד טוב לעיכול.
שיפון- טוב לקאפה.
קטניות:
תחליף טוב לבשר. הם יבשים, קשים לעיכול. קטניות גורמות לגזים ולכן יש לטפל בהם בתשומת לב: להשרות הרבה זמן, לשטוף היטב, לבשל הרבה זמן ולהוסיף בבישול דברים סותרים כמו לימון, חריף, וכורכום.
עדשי מש הם הטובים ביותר מכיוון שהם מכילים הרבה חומצות אמינו.
שעועית יבשה קשה יותר לעיכול מעדשים. היא מומלצת בעיקר לאנשים שעובדים קשה פיזית, מכיוון שהם זקוקים ליותר חלבונים.
אגוזים וזרעים:
אגוזים- למרות שהם סטווים הם מומלצים במינון קטן. הם משתלבים מעולה עם כל דבר. בד”כ יגבירו קאפה כי הם שומניים.
שקדים- טובים מאוד, אולם מומלץ להסיר מהם את הקליפה ע”י השרייתם במים למשך לילה או ע”י בישול במים חמים למשך 10 דקות.
שומשום- מגביר פיטה ולכן יש להימנע ממנו אם סובלים מצרבת. טוב לכאבי מחזור ומזרז עיכול.
בוטנים- דביקים, כבדים, קשים לעיכול. עדיף להימנע מהם.
מוצרי חלב:
בשונה מזרם מסוים בתזונה המערבית הנרתע משימוש במוצרי חלב, באיורוודה מוצאים בחלב יתרונות רבים. אחת מהסיבות לפער הדעות היא האיכות התעשיתית של החלב במערב.
חלב:
החלב הוא סאטוווי. חלב אם הוא מצוין, חלב פרה מאוד מזין, לתינוקות מומלץ חלב עיזים (אם יש בעיית הנקה), חלב של באפאלו הוא יותר כבד, מרדים ולכן טוב לפני השינה.
מאוד חשוב להרתיח את החלב ולאזן אותו עם תבלינים כמו כורכום, אגוז מוסקט, פלפל שחור והל. אפשר להמתיק אותו עם דבש.
יוגורט:
שונה מאוד מחלב. לא מומלץ לאכילה כשלעצמו, אלא בשילוב עם האוכל, ובעיקר לפני האוכל. הוא חמוץ, מגביר עיכול, מגביר אגני ומנמיך פיטה. אפשר להשתמש בו גם חיצונית- לעור, לשיער, לידיים וכו’.
יוגורט/לאסי מומלץ במצב של קלקול קיבה מכיוון שהוא מכיל את החיידקים שהם הפלורה הטבעיית של הגוף.
גבינות:
קרות, קשות לעיכול ולכן מומלץ לחמם אותן עם תבלינים– שמן זית, זעתר. לא מומלץ לאכילה בכפית, אלא על טוסט למשל.
גבינה צהובה גורמת לכאבי ראש, קשה לעיכול.
מוצרים מהחי:
בשר- תמאסי, מאוד כבד. מומלץ לאכילה בכמויות קטנות ושיהיה מתובל היטב. לא מומלץ לשלב עם חלבונים אחרים כמו עדשים וחלב.
מומלץ לאכול עם הבשר מזון שעוזר לעיכול כמו כורכום, אננס, יין אדום ושום.
בשר פרה יותר קשה לעיכול מבשר עוף.
דגים יותר קלים לעיכול מבשר.
ביצים – חלבון (לבן) מגביר קאפה וחלמון (צהוב) מגביר פיטה. הביצה היא תחליף טוב לבשר. האופציה הקלה ביותר לעיכול היא ביצה מקושקשת. ביצה קשה מאוד קשה לעיכול ועלולה לגרום לגזים.
שמנים:
השמן הטוב ביותר הוא גהי– חמאה מזוקקת. שמן זית באופן כללי מגביר פיטה. שמנים מתירס טובים יותר לקאפה. שמן חמניות ושומשום טובים יותר לואטה. שמן קוקוס מקרר ולכן טוב לפיטה. לפיטה הכי מומלץ להשתמש בגהי. שמן חרדל מאוד טוב לקאפה ומגביר פיטה.
ממתיקים:
סוכר לבן לא תורם לכלום.
סוכרים טבעיים- קנה סוכר, ג’אגרי, מולסות, סילאן (דבש תמרים).
דבש- מתוק ומכווץ, טוב לקאפה. חשוב מאוד לא לחמם דבש כי אז הוא הופך לאמה.
משקאות:
חשוב מאוד לשתות מים במהלך היום. מים חמים עדיפים על קרים. אם מרתיחים מים מומלץ לא לשתות אותם לאחר לילה. מומלץ לא לשתות בכמויות גדולות לפני ובזמן האוכל. מיצי פירות דומים באיכותם לפירות טריים, אולם צריך לשתות אותם אך ורק בזמן הסחיטה.
כל התוססים והמיצים בקופסאות מקשים על העיכול.
תה וקפה מאוד ממריצים, נחשבים לרג’אסים.
קקאו מחזק. שוקו לא מומלץ בגלל הכמויות הגדולות של הסוכר.