לדף הבא לדף הקודם איורוודה >> תזונה >> שתייה

שתייה באיורוודה

"שתית מים בבוקר טובה לטיפול בכל המחלות. בפרט ל- שיעול, קשיי נשימה, שלשול, חום, כאבי גב תחתון, קשיים במתן שתן, מחלות של אזור הבטן, טחורים, בצקות, מחלות באזור הראש ומחלות אף, אוזן וגרון."

"אדם שאינו שותה כאשר הוא צמא, עלולים להופיע אצלו אי הסדרים הבאים – חולשה, חירשות, סחרחורת ומחלות לב"
 
ציטוטים אלה לקוחים מתוך הטקסטים האיורוודים העתיקים, והם טיפה מתוך אוקיינוס של מידע בנושא השתייה באיורוודה. באיורוודה יש התייחסות רבה לשתייה ככלל ולפריטי שתייה בפרט, כמרכיבים חשובים באורח חיים בריא. מאמר זה יציג בקצרה את האיורוודה, גישתה בנושא שתייה ויפרט המלצות לגבי משקאות שונים.

אופן השתייה חזרה למעלה

•    בזמן הארוחה – יש לשתות מעט ובלגימות קטנות. עדיף לשתות אחרי או במהלך הארוחה, אך להימנע משתייה לפניה.
•    לפני ואחרי שינה – יש לשתות משקאות פשוטים, לא בעלי טעם חזק, או מעוררים. בהקשר זה יש לציין ששתיית קפה על הבוקר אינה תואמת את העיקרון האיורוודי של הדרגתיות – על המעבר משינה לערות להתנהל באופן טבעי, ולא על ידי הקפצת המערכת באמצעים מלאכותיים.
•    טמפרטורה - משקאות קרים מקשים מאוד על העיכול ולכן יש לצמצם את צריכתם. הם יכולים להיות טובים למצבים של שכרות, צמא ותחושות צריבה.
•    קצב – בלגימות קטנות ולא לגימה אחת ארוכה ("שתיית מימיה בלגימה אחת" מנוגדת לחלוטין להמלצה זו)
•    כמות – לא מוגדר באופן מדויק, אך יש להתחשב בעונה, גיל, גודל פיזי וכו'
•    מתי למעט בשתייה? – במצבים של עיכול חלש, גידולים באזור הבטן, אנמיה

אופן הכנהחזרה למעלה

•    מיצים – סחיטת מיץ טרי היא ההכנה הרפואית החזקה והמזינה ביותר. חסרונותיה – קשה לעיכול, אובדן איכויותיה הרפואיות תוך פרק זמן קצר. מיצים ניתן להכין מפרות וירקות שונים ואיכותם הספציפית היא בהתאם לפריט הנסחט.
•    השריה – השרית חומרים במים שאינם חמים, היא הכנה פשוטה אך לא נפוצה. קלה לעיכול וטובה לחומרים שריחם מתנדף בקלות. כדוגמא השריית צימוקים למשך לילה, סינון ושתיית המים טובה כנגד צרבת ולשיפור הזיכרון.
•    חליטה – השריית חומרים במים רותחים (בדומה להכנת תה). חומרים שריחם אינו מתנדף בקלות אך אינם נוקשים מתאימים להכנה זו. חליטה היא הכנה קלה לעיכול וטובה מאוד כשגרה יומיומית.
•    מרקחת – הרתחת חומרים במים עד שנשאר רק רבע מכמות המים המקורית. זוהי הכנה קלה מאוד לעיכול, ומתאימה בעיקר לשורשים (כמו ג'ינג'ר), קליפות עצים (כמו קינמון) ושאר חומרים קשים. מרקחות הן הכנות חשובות במצבים של עיכול חלש, כמו במקרה של חום.  

מה לשתות?חזרה למעלה

מים
מעניקים חיות, מרווים, מרגיעים מנטאלית, מרעננים, מחדדים מחשבה, מצננים.
מים חמים – מחזקים עיכול, טובים לגרון, מנקים את שלפוחית השתן, טובים כנגד גזים, שיעול ומצבים של הצטברות רעלים.
מים שהורתחו ונשתים חמים – מעולים להורדת משקל ושיפור העיכול.

חלב
מזין, טוב לכל הרקמות, מגביר און, קשה לעיכול.
חשוב לציין שאיכות החלב במדינות המערב בעייתית בשל הסיטואציה התעשייתית בה הפרות חיות (לעיתים הן יותר מכונת חלב מאשר בעל חיים...). בנוסף אופן הכנת החלב קריטי לעיכול. חלב חובה להרתיח (פסטור אינו כולל הרתחה ולכן אינו מספיק), יש לשתות חם, אין לשלב עם פריטי מזון אחרים ומומלץ לשתות רק בערב או בלילה.
כלומר – אכילת קורנפלקס עם חלב קר על הבוקר נוגדת את כל הכללים בנושא זה, ובאופן כללי לאור אופן שתיית החלב במערב, לא מפתיעה הפאניקה והמחקרים וכו' ה"מעידים" על כך שצריכת חלב (ופרט חלב פרה) אינה טבעית לבני אנוש. מניסיון אישי שלי ושל עשרות מטופלים (שהיו "אלרגים" לחלב) שתיית חלב (אפילו תעשייתי ולא אורגני) בהתאם להנחיות האיורוודיות מאפשרת צריכת חלב ללא קושי ומעניקה את איכויותיו הנפלאות.    
חלב פרה – מאריך את תוחלת החיים, מחדש נעורים, משפר יכולות מנטאליות, תורם לפעילות מעיים תקינה, תורם לשינה טובה ועמוקה ומהווה תרופה למצבי דימום, קשיים המערכת השתן וחוסר אנרגיה כרוני.
חלב עז – קל יותר לעיכול מחלב הפרה, אך פחות מזין ומקרקע.      

אלכוהול
מחזק עיכול, פותר עצירות, באופן כללי טוב לבריאות אם נלקח במינון הנכון, ורעל במידה ולא. חצי כוס יין עם האוכל הוא מינון מתאים. יש להימנע משתיית אלכוהול בקיץ.

משקאות ספציפיים
•    יוגורט מדולל – לוקחים חצי כוס יוגורט וחצי כוס מים ומערבלים עד קבלת מרקם אחיד. משקה פשוט זה הוא נקטר למערכת העיכול, בפרט אם מוסיפים קורט מלח. טוב במיוחד במקרים של טחורים, מחלות במעי הדק, טחול מוגדל ואנמיה.
•    מי קוקוס – מגבירי און, מצננים, קלים לעיכול, מרווים, מנקים את שלפוחית השתן
•    מיץ כוסברה או פטרוזיליה – משתנים (מגבירים את כמות השתן ולכן טובים לבעיות בכליות ובמערכת השתן), טובים במיוחד בקיץ
•    קפה ותה – מעוררים, ממריצי עיכול, פוגעים בצלילות המחשבה.
•    משקאות מוגזים – מקשים מאוד על העיכול, מומלץ להימנע