לדף הבא לדף הקודם איורוודה  >> טיפול >> עצירות

עצירות

שם באיורוודה: ויבנדה, מלה סטמבנה, Vibhand, Mala Stambhana

מחלה מקבילה ברפואה מע': Constipation

 

תיאור כללי: פעולת מעיים בתדירות נמוכה ולא מספקת, הגורמת לרעלים להצטבר במעי הגס. לכל אדם תדירות מעיים נורמאלית משלו, אך בדרך כלל יציאה על הבוקר מעידה על מצב טוב. גם אם תדירות היציאות סבירה, אך עדיין יש תחושת אי סיפוק – זוהי עצירות. עצירות תהיה לעיתים קרובות תופעת לוואי של מחלות אחרות, ומצד שני היא גורם משמעותי בהיווצרות מחלות אחרות.


הערוץ המעורב:  פורישה והה שרוטה

 

זווית מערבית (מתוך www.infomed.co.il):

מצב בו הטלת הצואה נעשית לעיתים לא תכופות, או שהצואה קשה, או שהטלתה גורמת קושי או כאב. תכיפות הטלת הצואה שונה בין בני-אדם שונים ולכן לא ניתן להגדיר במדויק תכיפות תקינה. עצירות שמתפתחת אצל אדם, שיציאותיו היו תקינות קודם, עשויה להיות תסמין של מחלת מעי, ומחייבת בדיקה.

 

סוגים (לפי גורמים):

1.       ואטג'ה

2.       קאפג'ה

3.       פיטג'ה (נדיר)

 

גורמים (Nidana):

מזון – קשה לעיכול ושמייצר רעלים, ממריצים, ללא סיבים, יבש, קר

הרגלי תזונה לא נכונים         

עישון, חוסר תנועה, אי שתיית מספיק מים, ערות בלילה, השכמה מאוחרת ובוקר לחוץ

מתח נפשי, דאגות, צער ופחד.

ואטה פרקרטי, גיל הזקנה

 

סימנים מקדימים (Purva Rupa):

סימני אי עיכול

 

סימנים קליניים (Rupa):

V

חיפוי חום על הלשון שאינו יורד כשמנקים אותה.

אי נוחות בבטן, כאב בטן וגזים, צואה קשה, אגני חלש

P

       חום, כאב באיזור המעי הגס

K

חיפוי לבן על הלשון שאינו יורד כשמנקים אותה.

כבדות במעי הגס, תשישות, אגני חלש, צואה בהירה, גזים, ריח רע מהפה.             

 

התפתחות המחלה (Samprapti):

הצטברות אמה במעי הגס גורמת לבעיה בתפקוד האפאנה ואטה.

פיטה – דלקת במעי הגס.

 

פרוגנוזה (Sahyasadhyata)

עלול להוביל לבעיות שינה, אפטה, כיבים בפה, טחורים.

טיפול

לטיפול בעצירות בעיקר צריך להקפיד על תנועה, מכיוון שאורח חיים של ישיבה גורם לעצירות. מאוד מומלץ לעשות יוגה, בעיקר תנוחות הפוכות וקירוב הרגליים לברכיים.

חשוב להקפיד על  ישיבה זקופה ולא השענות או ישיבה על כסא. מומלץ לשבת בשירותים בכריעה הודית.

עצירות הרבה פעמים יכולה גם לנבוע ממתחים, עייפות.

 

עצירות נובעת לעיתים קרובות מיובש ולכן חשוב מאוד לשמן את האוכל, או לשמן בצורה ישירה. חשוב לאכול אוכל קל לעיכול, מרובה בסיבים, לשתות הרבה מים, לאכול הרבה ירקות ופירות ופחות דגנים.

דגנים מלאים טובים, ובעיקר שיבולת שועל עם קצת גהי. פחות מומלץ לאכול לחם, אורז, מוזלי ותירס.

חלב טוב כגורם משלשל, שתיית קפה ותה מאוד לא מומלצת.

משלשלים גורמים לפגיעה באגני ולכן מאוד לא מומלץ להשתמש בהם באופן קבוע.

משלשלים טבעיים: חלב חם עם כפית גהי, שזיפים ושומניות.

צמחים משלשלים: טריפלה, שמן קיקיון, קוטקי, טריברט.

הערה חשובה לסיום:

    אחד מהעקרונות החשובים ביותר באיורוודה הוא שמטפלים באדם ולא במחלה, ומתוך כך חשיבות ההתאמה האישית. לכן אין תחליף לאבחון ויעוץ פרטניים. המידע שמופיע לעיל נועד להתרשמות בלבד.