איורוודה >>
תזונה >> חלב
תזונה נכונה היא נושא מרכזי ב
איורוודה. מדובר במדע מורכב בו יש התייחסות
ספציפית לתזונה המתאימה לכל אדם, עונה, שעה ביום וכו', עם זאת יש גם הרבה
הנחיות כלליות. באמצעות אלפי שנות ניסיון נצבר מידע רב על מגוון פרטי מזון
– תכונותיהם, השפעותיהם, האופן שבו יש לעבד אותם ולצרוך אותם וסגולותיהם
המיוחדות. למעשה המטבח בהודו מתפקד במידה מסוימת גם כבית מרקחת,
תבלינים
רבים משמשים לטיפול באי סדרים ומחלות, אך גם פרטי מזון יומיומיים יכולים
לשמש לכך אם יילקחו באופן הנכון בזמן הנכון.
ב
איורוודה אף פריט לא נחשב מועיל או מזיק באופן מוחלט, אלא בהתאם
לסיטואציה ואופן הלקיחה. עם זאת חלב נחשב כמזין, מחזק, מקור נפלא
לחלבונים, ותורם להרגעה ובטטוח הבינוני והארוך לצלילות המחשבה. הפער
המשמעותי בין ההתייחסות המודרנית המערבית הביקורתית לחלב (לכאורה רבים
אינם מעכלים חלב) נובע מכמה טעמים:
• איכות החלב – החלב שנצרך בהודו מגיע
מפרות פעילות, שמסתובבות ומטיילות, אינן מהונדסות גנטית, ולא סופגות
כמויות עצומות של אנטיביוטיקה כמו במערב. החלב אותו אנו צורכים במערב רחוק
מאוד באיכותו מהחלב הטבעי גם בשל תהליכי העיבוד שהוא עובר, וכתוצאה מכך זה
היה נס לו הוא היה ניתן לעיכול באופן סביר. אמנם רוב הדברים האלה נכונים
גם עבור פרטי מזון אחרים, אך חלב נחשב טהור במיוחד ולכן רגיש במיוחד
למניפולציות שמפעילים עליו.
• אופן צריכת החלב – גם חלב טבעי נחשב ככבד
וקשה לעיכול ולכן יש הנחיות ברורות לאופן הצריכה שלו, שיפורטו בהמשך.
במערב חלב נלקח לעיתים קרובות בניגוד להנחיות אלה.
כיצד לצרוך חלב כך שיעוכל היטב:
1. להשתדל להשיג חלב מבע"ח שאינו "מתועש".
חשוב להדגיש שגם אם לא נשיג כזה חלב, הסעיפים הבאים יספיקו ברוב המקרים
להשיג עיכול טוב ויעיל של החלב.
2. חלב חייבים תמיד להרתיח. פסטור אינו
מספיק. הרתחה גורמת לחלב להיות קל יותר לעיכול. ניתן לשפר עוד יותר אם
בתהליך ההרתחה נכניס
תבלינים כמו הל, זנגביל,
כורכום, קינמון, אגוז מוסקט
ופלפל שחור.
3. חלב יש לשתות חם.
4. חלב אינו מסתדר היטב עם רוב פריטי
המזון. ולכן עדיף לצרוך אותו לבד.
5. חלב מרדים ומרגיע ולכן אין לצרוך אותו
על הבוקר. לעומת זאת, כוס חלב (חמה) לפני השינה תתרום לשינה טובה, תעוכל
היטב ויכולה גם במקרים מסוימים לפתור בעיה של
עצירות לבוקר שאחרי.
במעקב אחר הנחיות פשוטות אלה יכול כמעט כל אחד להחזיר את החלב, שהוא מוצר
חיוני, לתפריטו.
מחלב יש להימנע בסיטואציות של עודף ליחה וכבדות, מכיוון שהוא נוטה להגביר
ליחה ולחסום ערוצים.
חשוב לציין שהנאמר לעיל מתייחס לחלב ולא למוצרי חלב להם יש תכונות דומות
אך לא זהות. להמחשה – יוגורט ניתן בהחלט לשלב עם פרטי מזון אחרים ומומלץ
מאוד לא לאכול בלילה.