נפלאות הכורכום

נפלאות הכורכום

כורכום

שמות בסנסקריט: הַרִידְרָה (Haridra), נישה (Nisha)
שם בוטני:   Curcuma longa
חלק הצמח בשימוש: קנה השורש (ריזום)

מה שנפלא בכורכום זה הזמינות שלו, ניתן להשיג אותו בכל חנות תבלינים או סופר ובדרך כלל באיכות בכלל לא רעה. בכורכום משתמשים גם בלקיחה פנימית וגם חיצונית כמשחה. אם תשלבו אותו כתבלין במזון, השפעתו תהיה פחותה בהרבה מלקיחתו בנפרד ובמינון יותר משמעותי.
כורכום הוא צמח מחטא ומפחית ולכן מתאים למצבים זיהומיים ולמצב עודף. זה נכון לגבי כל מערכת בגוף, אבל בעיקר לגבי העור והדם. בהודו משתמשים בו רבות בתכשירים קוסמטים, וגם בארץ ניתן לשלב אותו עם צמחים נוספים כדי לשפר את מרקם העור ולחזק אותו.
בכל מצב זיהומי, פטריות או טפילים יש לשקול שימוש בכורכום, ולעיתים קרובות השימוש הוא במקביל גם פנימי וגם חיצוני. מזוית מערבית אנו יודעים שהכבד אמון על חלק ניכר מטיהור הרעלים בגוף, לא מפתיע שכורכום משמש כצמח משמעותי במחלות כבד רבות, ובפרט בכבד שומני.
כאחד מקבוצת הלקהניה (החורצים), הוא טוב מאוד להורדת משקל ומחלות עודף שונות כמו למשל סוכרת. שילוב של כורכום עם אמלה שנקרא נישה אמלקי, הוא אחד מהטובים לסוכרת. אם כי יש לציין שיש פורמולות רבות לסוכרת, ויש לבחור בינהן בהתאם למצב הספיציפי.
בגלל שהוא מייבש ומחטא הוא בשימוש רב למחלות קשיי נשימה כולל אסטמה. ההשפעה המיטיבה שלו לאסטמה, היא גם בשל סגולתו נגד מצבי אלרגיה. באיורוודה הטיפול באלרגיה איננו על ידי הימנעות מאלרגנים, אלא באמצעות טיפול בשורש הבעיה שגורם לרגישות הלא נורמאלית שמפתח הגוף כלפיהם. לכורכום תפקיד חשוב בתהליך זה, והפורמולה הרידרה קהנד, נחשבת החשובה ביותר לאלרגיות.
אולי השימוש היומיומי ביותר לכורכום הוא כעוצר דימום ומחטא פצעים. נפצעתם? שימו גבעה קטנה של כורכום על הפצע המדמם. הדימום יפסק בהדרגה, אך מומלץ להשאיר את הכורכום, כדי לחטא ולרפא את הפצע היטב. כמובן, שתוך כדי כדאי לשמור על בגדים…קצת קשה להסיר כתמי כורכום…

פריחת הכורכום

איכויות איורוודיות

עוצמה (ויריה): חום
טעם שאחרי העיכול (ויפאק): חריף
טעמים:  מר, מכווץ, חריף
השפעה על הדושות: מפחית קאפה ופיטה
מאפיינים: יבש, קל
פעולות (קרמה) עיקריות: טוב לבריאות העור ולמרקם העור, מטהר דם, עוצר דימום, מחטא, מרפא פצעים וכיבים, חורץ שומנים, מטהר חלב אם, מחטא דרכי נשימה, מעכל אמה
התוויות: מחלות עור, מחלות דם וכבד, סוכרת, כיבים, עודף משקל, הרפס, פטרת, מחלות בדרכי הנשימה, מיימת, טפילים, אלרגיות
קבוצות אליהן הוא משתייך: קושטהה גהנה (מרפא מחלות עור כרוניות), לקהניה (חורץ), קנדו גהנה (נוגד גירוד), וישה גהנה (נוגד רעלים)

פורמולות קלאסיות חשובות