פרקרטי Prakrti – הטבע המולד

פרקרטי - הטבע המולד

באיורוודה מכירים בכך שכל אדם שונה מרעהו, ומטפלים באדם ולא רק במחלה. מכאן, שיש חשיבות רבה להכרות עם המטופל ולא רק לאתר את שם המחלה. הטבע המולד הוא אחת מהמתנות החשובות ביותר שהאיורוודה מעניקה לנו. אבחון הטבע המולד מאפשר שיפור איכות חיים, ומניעת תקלות.
המשמעות המילולית של המילה פרקרטי בסנסקריט היא טבע. תחום זה באיורוודה הוא יחודי ואחת מהתרומות החשובות של רפואה זו. כל אדם נולד עם איכויות מסוימות ובהתאם לאיכויות אלה יש לו כישורים וחולשות. ניתן להקביל תורה זו במידה מסוימת לגנטיקה מבחינה רעיונית, אך חשוב לציין שגנטיקה נקבעת עם היווצרות העובר ואילו הפרקרטי נקבע עם הלידה. משמע תקופת ההריון היא משמעותית, ואופן התנהגות האם ישפיע רבות על התינוק.
חשיבות הכרת הפרקרטי גדולה. היא מאפשרת בחירות נכונות המותאמות ליכולות, אורח חיים ותזונה השומרים על איזון. באיורוודה מעטים הדברים המיטיבים או מזיקים לכולם. כל דבר טוב בזמן ואופן מסוימים ויכול להזיק בזמן ואופן אחרים. האיורוודה לוקחת הרבה גורמים בחשבון לצורך זה – עונה בשנה, שעה ביום, גיל המטופל, כוחו הפיזי והמנטאלי. הפרקרטי הוא מן הגורמים המשמעותיים ביותר בהקשר זה.

הפרקרטי ושלושת הדושה

הפרקרטי מתבסס על תיאוריית הטרידושה. כל אדם נולד עם מינון דומיננטיות שונה של הדושה. כך למשל אדם עם דומיננטיות של ואטה ינוע יותר, ויתבטאו בו יובש (בעור ובשיער למשל), קלות (למשל מבנה גוף רזה) וקור (רגישות לקור). אדם עם דומיננטיות פיטה יהיה אנרגטי, חם מזג ויכולת עיכול חזקה. וזה עם דומיננטיות קאפה יטה להעדיף את ביתו, יאופיין מבחינה פיזית בסימטריה וסדירות. מאפיינים נוספים תוכלו לגלות דרך השאלון אותו תמלאו. אלה הן רק דוגמאות כלליות ופשטניות, ויש להישמר ממסקנות נמהרות. מעבר לשלושת הסוגים שתוארו לעיל בהם יש דומיננטיות של דושה בודדת יש עוד ששה סוגים עם שתי דושות דומיננטיות:
ואטה/פיטה, ואטה/קאפה, פיטה/ואטה, פיטה/קאפה, קאפה/ואטה, קאפה/פיטה
הדושה הראשונה בכל צמד היא זאת שיותר חזקה באותו אדם, ולכן יש הבדל בין ואטה/פיטה לפיטה/ואטה.
ובנוסף עוד טיפוס אחרון בו לשלוש הדושה מידה שווה – ואטה/פיטה/קאפה.

כיצד נקבע הפרקרטי

הפרקרטי נקבע עם הלידה, ואינו משתנה לאורך כל החיים. מכיוון שזהו הטבע המולד אז מהגדרתו הוא לא ישתנה במהלך החיים גם במצבים קיצוניים. השינויים שחלים בנו משתקפים בויקריטי. בדומה לגנטיקה לזרע ולביצית יש השפעה על הפרקרטי, אך מכיוון שהפרקרטי נקבע עם הלידה ולא במפגש בין הזרע לביצית יש עוד גורמים משפיעים. חשוב לציין בהקשר זה שאין פרקרטי אחד עדיף על אחר, לכל דושה יש יתרונות וחסרונות.
שוקרה שוניטה (Shukra Shonita) – שוקרה בסנסקריט זה זרע, ושוניטה – ביצית. זהו אולי המרכיב החשוב ביותר הקובע את הפרקרטי. באופן פשוט וכצפוי במידה שלהורים יש פרקרטי מסוים יש לתינוק סיכוי יותר גדול להיוולד עם פרקרטי זה. אם למשל לאב ולאם יש פרקרטי ואטה יש סיכוי גדול שהתינוק גם יהיה ואטה.
קאלה גרבהשיה – המצב ברחם (Kaala Grabhashya) – הרחם עצמו משמש כבית הגידול לעובר במשך תשעה חודשים חשובים ביותר. רחם עם איכויות של דושה מסוימת יגרום לנטיה של הפרקרטי לדושה זו.
מטוראהארה ויהארה – תזונה ואורח חיי האם (Maturahara Vihara) – התזונה ואורח החיים של האם במהלך תשעת חודשי ההריון הם בעלי השפעה מכרעת על הפרקרטי של הרך הנולד. אישה בהריון שתמשיך לעבוד, תחיה באיזור חם, תכעס, ותאכל מאכלים חריפים – תגביר הסיכויים לתינוק עם פיטה פרקרטי.
מהאבהוטא ויקרה – חמשת היסודות (Mahabhuta Vikara) – לחמשת היסודות יש השפעה על כל דבר בעולם. בעת הזיווג בין הגבר לאישה ובמהלך ההיריון היסודות הדומיננטיים ישפיעו על הפרקרטי של התינוק. כך למשל אם יסודות האדמה והמים יהיו דומיננטיים בעת הזיווג יהיה סיכוי גדול יותר שהתינוק יהיה בעל קאפה פרקרטי.

תיאורי הטיפוסים

מן ההכרח בתיאור של טיפוסים להיתפש להכללות. חשוב במיוחד אם כך להסתייג ולהישמר מהיקבעות בהקשר זה. זיהוי טיפוס הוא כלי עזר חשוב, אך מן הראוי לזכור שלמעשה מספר הטיפוסים אינו שבע או עשר אלא אינסוף. כל אדם הוא טיפוס בפני עצמו, ואין להתייחס לשני אנשים באופן דומה גם אם הם שייכים לאותו טיפוס.

על מנת להבין טיפוסים יש לשים את מאפייני הדושה במוקד כל הזמן.

טיפוסי ואטה

תנועה  

זוהי הפונקציה העיקרית של הואטה דושה. מכאן שניתן לצפות מאדם מטיפוס זה להרבה תנועה ומהירות. איכות זו תתבטא פיזית בהליכה מהירה, בתנועה כמעט בלתי פוסקת גם בתנוחות סטטיות כמו שכיבה וישיבה, באי סדרים של תנועת יתר (כמו פרקינסון). מבחינה מנטאלית באדם זה ניתן לצפות ליותר פעילות – מחשבות זורמות, דיבור רב, שינויים מהירים במצב רוח. תנועה יכולה להתקיים רק אם יש חופש, וחופש הוא מרכיב מרכזי עבור טיפוסי ואטה.

חושים

מגע ושמיעה. אלה שני החושים שקשורים ליסודות מהם הואטה מורכבת (מרחב ואוויר). לטיפוסי ואטה מגע הוא חשוב במיוחד. חוש השמיעה שלהם רגיש ורעשים מעיקים עליהם, מצד שני יש להם בדרך כלל יכולות בתחום המוסיקה.  

יובש

יובש מתבטא באופן ברור בעור, שיער עיניים וכו’. אך בנוסף יובש במעיים שמתבטא בעצירות וצואה יבשה. כמו כן יובש הוא תוצר של שחיקה וחוסר הזנה ואכן ניתן לצפות מטיפוסי ואטה לשחיקה מידי פעם, ובאופן כללי לחוסר נהנתנות 

קל

 קלות מתבטאת במשקל. טיפוסי ואטה יטו להיות בעלי מבנה גוף רזה. בנוסף הם נוטים להיות “מעופפים”, ולהזדקק לקרקוע. הקלילות הזו בשילוב עם התנועה מעניקות לואטה גם את היצירתיות, ואכן לטיפוסי ואטה יש בדרך כלל יכולות בתחום המוסיקה והאומנות.

קר

לטיפוסי ואטה יש צורך בחום. גם פיזי וגם רגשי. מרק ביתי טוב (עם שורשים לקרקוע) הוא אחד מהנוסחאות הפשוטות להרגיע ואטה.  

חוסר סדירות ואי יציבות

בטיפוסי ואטה ניתן לאתר חוסר סימטריה ודיספרופורציה באיברי הגוף. בנוסף שינויים מאוד מאפיינים אותם ולכן אמירות כמו “אני לא יודע לפעמים זה כך ולפעמים אחרת” משקפות ואטה. חוסר סדירות תשתקף בכל תחום – מחזור הוסת, חום ולמעשה כל תופעה פיזיולוגית. שגרה מיטיבה איתם, אך אינה קלה עבורם.

טיפוסי פיטה

עיכול

מכיוון שזהו התפקיד העיקרי של הפיטה, בדרך כלל תהיה לטיפוסי פיטה יכולת עיכול חזקה פיזית ומנטאלית. קשה להם לוותר על ארוחות וכשהם רעבים הם ממש צריכים לאכול. מכאן גם נטיתם לבעיות של עודף עיכול כמו כיבי קיבה. מבחינה מנטאלית יכולת הניתוח של טיפוסי פיטה היא טובה, הם בדרך כלל רציונלים ולעיתים חושבים יותר מידי.

חושים

חוש הראיה קשור לפיטה (בשל היותה מורכבת מיסוד האש). לטיפוסי פיטה יש בדרך כלל ראיה חדה, אך עלולות להתפתח אצלם בעיות עיניים. טיפוסים אלה שמים דגש על מראה חיצוני ואסתטיקה.

חום

זהו המאפיין המרכזי של פיטה. הקיץ יהיה עבור טיפוסי פיטה העונה הכי פחות אהובה. ומאכלים קרים יהיו אהובים עליהם. בנוסף יש למאפיין זה משמעויות רבות שמשתקפות בשפת הדיבור. כך למשל חום מזג מאפיין טיפוסי פיטה.
לחות וקלות מסוימים
במובנים רבים פיטה נמצאת במצב ביניים בין ואטה וקאפה. מבנה גופם יהיה בינוני וכך גם יחסם ללחות ויובש.

אדמומיות

אדום קשור מאוד לפיטה. לג’ינג’ים יש בדרך כלל הרבה פיטה. וגם אדום לא טבעי (צבע שיער, בחירת בגדים) יכול להעיד על פיטה מתגברת.

דומיננטיות

פיטה היא אש, ואוהבת להיות במרכז. לטיפוסי פיטה יכולות להיות במרכז אם זה בהנהגה או על הבמה והם אף נהנים מזה. הצלחה חשובה להם ויש להם נטיה לוורקוהוליות.

טיפוסי קאפה

אחדות

החזקת דברים יחדיו היא התפקיד העיקרי של הקאפה. ואכן טיפוסי קאפה יודעים לשמור ולאגור לעת הצורך. גם פיזית – מבנה פיזי מלא, גם רגשית – הצמדות וגם מנטאלית – זכרון ארוך.

חושים

חוש הריח וחוש הטעם הם החושים האהובים על טיפוסי קאפה שהם נהנתנים מטבעם.

כבדות

כמובן שמאפיין זה מתבטא במבנה גוף מלא, שאמנם קשור גם לנהנתנות אך הוא גם נטיה טבעיית. כבדות מתבטאת גם באיטיות וקהות מנטאלית, בחיבור טוב לקרקע וכו’.

קור

בדומה לואטה, טיפוסי קאפה סובלים מקור. אך הקור הבעייתי יותר עבורם הוא הקור הלח. בעוד טיפוסי ואטה יעדיפו להתגבר על קור באמצעות פעילות, טיפוסי קאפה יטו להצטנף בביתם ולהמתין לחום.
לחות
איכות זאת מתבטאת בעור ושיער, ובצואה.

יציבות

הכבדות של הקאפה מעניקה יציבות. כמו כל איכות יש לה צדדים חיוביים כמו התמדה ושליליים כמו הקבעות. מבחינה פיזית יציבות מתבטאת בשיווי משקל ומיעוט תנועה.