אמלה

אַמְלָה - הפרי לחיזוק המערכת החיסונית

אמלה

שמות בסנסקריט: אמלקי (Amalaki), דהטרי (Dhatri)
שם בוטני: embelica officinals / Phyllanthus emblica
חלק הצמח בשימוש: פרי 

לו הייתי צריך לבחור צמח בודד לקחת איתי צמח אחד לאי בודד (נטול צמחים אחרים, אבל שיש בו מטופלים…) הייתי לוקח את האמלה. ולראייה זהו אחד העצים הראשונים שצורפו לגינה שלנו. כרגע יש לנו ארבעה עצי אמלה, ומפירותיהם אנחנו מכינים מגוון גדול של פורמולות.
באמלה משתמשים באיורוודה רבות במצבי פיטה – כמעט בכל מצב, כי השפעתה המרגיעה על הפיטה עקבית ויעילה. היא אפקטיבית במיוחד כאשר הפיטה מוגברת במערכת העיכול. לצרבת למשל – אני משתמש לעיתים קרובות בשילוב המסורתי של אמלה עם אפר קונכיה (שנקהה בהסמה).
שימוש נוסף נפוץ הוא לחיזוק המערכת החיסונית, לצורך זה בדרך כלל אתן אמלה לבד או אשלב עם צמחים נוספים בהתאם למקרה. למשל אמלה עם גודוצ’י עם יש בעיה בדם, או אמלה עם אשווגנדה אם יש קשיי שינה או חולשה עצבית. כמובן שניתן גם להשתמש בריבה המפורסמת – צָ’בַן פְּרַאש.
מבחינת הזווית המערבית כמובן שכמות ויטמין C שבו היא מעוררת השתאות – בין 400 ל-700 מ”ג ל-100גר’ פרי (ב-100 גר’ תפוז יש בין 30 ל-50 מ”ג, פחות מעשירית). ומי שרוצה יכול להסביר כך את יעילות האמלה באנמיה (ויטמין C עוזר בספיגת ברזל). אגב אחת מהפורמולות המוצלחות באיורוודה לאנמיה – דהטרי לוהא – היא שילוב של ברזל, אמלה וכמה צמחים נוספים.
אמלה הוא צמח שמתאים מאוד גם לאנשים בריאים. בטקסט איורוודי מהמאה ה-13 (שרנגדהרה סמהיטה) יש התייחסות לצמחים האופטימלים לשימור ושיפור הבריאות לפי גיל. אמלה מופיע שם פעמיים – בין גיל 20 ל-30, ובין גיל 70 ל-100.
שימוש אחרון חביב ואהוב עלי באופן אישי הוא הוספת האמלה ליוגורט. ליוגורט יתרונות וחסרונות רבים, תלוי באופן הלקיחה בלוקח וכו’. הוספת אמלה ליוגורט היא אמצעי נהדר לאיזונו.
אגב, עצי אמלה ניתן להשיג בארץ במשתלת וולך

איכויות איורוודיות

עוצמה (ויריה): קור
טעם שאחרי העיכול (ויפאק):    מתוק
טעמים: חמוץ (טעם עיקרי) + מכווץ, חריף, מתוק, מר
השפעה על הדושות: מפחית את שלוש הדושות, אך בעיקר פיטה
מאפיינים:    קל, יבש
פעולות (קרמה) עיקריות: מחזק מערכתית, מדליק תיאבון, מניע כלפי מטה, טוב לעיניים ולשיער
התוויות: פיטה מוגברת, עודף חומציות, צרבת, חולשת מערכת חיסונית, סוכרת, אנמיה, מחלות עיניים, נשירת שיער, עצירות קלה
קבוצות אליהן הוא משתייך: טריפלה, ואיה סטהפנה (משמר חיים)
פורמולות שמכילות אמלה